De Helle

Oorspronkelijk zogenaamd "de Helle" opklimmend tot de 17de eeuw, nu laat-classicistisch herenhuis van vier traveeën onder diepgericht schilddak (leien), te dateren circa 1830. Bepleisterde lijstgevel met overvloedig gebruik van arduin, met name voor de bekleding van de pui en de vensteromlijstingen van de bovenverdieping. Nauwelijks opvallend poortrisaliet geflankeerd door kolossale pilasters met ingediepte schacht. Begane grond met bossage en rechthoekige nissen waarin vensters en deur zijn ondergebracht; laatstgenoemde met sleutel. Rechthoekige verticaal gegroepeerde bovenvensters in geriemde omlijsting met bijkomende waterlijsten op consoles op de tweede bouwlaag en verbindende kordongordel op de derde. Gewone houten kroonlijst op modillons.

Binnenplaats omgeven: door drie bepleisterde lijstgevels, respectievelijk vier, twee en vier traveeën, drie bouwlagen en zadeldak (Vlaamse pannen, leien) met dakkapellen. Noordzijde afgesloten met muur. Sobere versiering van ankers en kordons. Rechthoekige en rondbogige, deels blinde vensters.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine