Serie hoekhuizen

Tekst van Groep winkelhuizen in neoclassicistische stijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5212)

Serie rijen hoekhuizen uit de 19de eeuw met ongelijke kroonlijstlijn; twee of drie traveeën en drie of vier bouwlagen. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels, rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen met varianten (sleutels, oren, entablementen) en kordon vormende lekdrempels. Nummer 36 met vensters met afgeronde bovenhoeken waarvoor op tweede verdieping een gevelbreed balkon met een ijzeren leuning. Moderne winkelpuien. Nummer 40 met zijgevel van vier traveeën in de Mutsaertstraat, op de hoek Onze-Lieve-Vrouwebeeld met kind door M. Van der Voort, hersteld in 1922. Onze-Lieve-Vrouw vertrapt de slang op de wereldbolvormige sokkel met engelenhoofdjes; staand kind Jezus met staf, op achtergrond afbeelding van de Heilige Geest. Geheel bekroond met een sierlijk baldakijn en voorzien van een lichtarm.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine