Ronsemolen

"Ronsemolen" of de "Merelaan" ten noorden van de parksite. Kleine standaardmolen, opgericht door Alfred Ronse (1876-1962) in 1933. Gelegen op het einde van de dreef ten westen van het kasteel "De la Waere".

Onderste gedeelte (romp): opgetrokken in rode baksteen, vijftien meter hoog met gedeeltelijk verwijderde houten stelling. Benedenverdieping en vier zolders. Segmentboogvensters. Op de 3de zolder zit op de ijzeren koningsspil een ijzeren kamwiel dat door de onderaandrijving de maalgang op de 4de zolder bedient. Op de 3de en 4de zolder bevindt zich een inrichting voor elektriciteitsopwekking. De standaard van het molenkarkas is doorboord ten behoeve van de ijzeren spil. Het vangwiel telt 56 kammen, het kamwiel 22.

Molen met verdekkerde wieken, daterend uit 1933, heden verwijderd. Verticale beschieting aan de zij- en voorkant, eternit leien aan de windweeg en op de kap. Kruiwiel met handspaken. Staart, twee spruiten en vier schoren.

• Brugge, Archief van het kadaster, 212: Kadastrale leggers, 192, 1259, 2251, 2268, 4815, 6272.
  • Brugge, Archief van het kadaster, 207: Mutatieschetsen, 1852/3, 1881/55, 1901/14, 1907/10, 1909/24, 1955/35.
  • DEVLIEGHER L. 1984: De Molens in West-Vlaanderen, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 9, Tielt-Weesp, 206-207.
  • RONSE A. 1976: De windmolens, Antwerpen/Amsterdam, figuur 137.

Auteurs:  Vanneste, Pol