Oorlogsmonument

Op de hoek met de Nieuwstraat. Pleintje ter plaatse van de voormalige, openbare bleekweide. Heden door middel van een taxushaag en leilinden, cirkelvormig aangelegd plein met centraal gelegen monument voor de gesneuvelden van beide Wereldoorlogen; natuurstenen sokkel, gesigneerd Jul. Bernaerts (De Panne) met bronzen beelden van twee kinderen luisterend naar een vrouw met boek op de schoot. Nagenoeg vlakke achterzijde met gebeitelde lauwerkrans doorboord met zwaard.

Bronzen gedenkplaat met namen van de gesneuvelden. Voorheen en dit sedert 1920 gelegen op de Markt, maar bij de herinrichting in 1955 naar hier overgebracht.

• WOUTERS V., Het monument voor de gesneuvelden van Balen, in Heemkundige Kring Balen-Olmen, driemaandelijks tijdschrift nummer 5, september 1980, p. 89.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Mol, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n5, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Kennes, Hilde