Stedelijk Instituut voor Handel en Administratie

Tekst van Lagere Jongensschool 1 en onderwijzerswoning (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5179)

Stedelijk Instituut voor Handel en Administratie. Ontworpen door stadsbouwmeester Pierre Bourla tussen 1845-47 en heringericht als schoolgebouw in 1879. Belangrijke bepleisterde en beschilderde straatgevels met poortgebouw en woonhuis in laatclassicistische stijl.

Poortgebouw. Centrale rondboogdeur op imposten tussen uitgewerkte pilasters en bekronend hoofdgestel met centraal wapenschild van de stad Antwerpen en opschrift "S.P.Q.A." onder gebogen fronton met gestrekte uiteinden en bolvormig topstuk; lauwerkransen in de zwikken; vleugeldeur met bewaarde makelaar en blind bovenlicht met geprofileerd medaillon. Geblokte zijmuren met verdiepte panelen; de tweede bouwlaag gecantonneerd door hoekpilasters, voorzien van brede rondbogen, opgevangen door pilasters; druk versierde muurankers in de zwikken van de begane grond; gekorniste puilijst op mijterbogen en brede, eveneens gekorniste kroonlijst. Bekronende dakkapel met rondboogvenster, waarboven sierlijk driehoekig fronton, onderbroken voor een topstuk.

Woonhuis van vier traveeƫn en twee bouwlagen met mezzanino onder zadeldak. Evenwichtige ordonnantie, aansluitend bij het poortgebouw; op de begane grond brede rondboogvensters, waartussen vlakke pilasters; gekorniste puilijst en borstweringen als sokkel voor de pilasters van de bovenverdieping, die op hun beurt de kroonlijst schragen door middel van gekoppelde consoles.

• Stadsarchief Antwerpen, Iconografie 58 A 9 b en c.
  • DE BARSEE L., De Bouwkunst (Antwerpen in de XIX eeuw), Antwerpen, 1964, p. 8.