Hotel Paul Donnet

Enkelhuis in neo-François I-stijl gebouwd in 1908 (gevelsteen) door J. Bascourt; twee traveeën en drie bouwlagen onder pseudo-mansardedak (leien) met oeil-de-boeufs en sierschouwen. Lijstgevel met rijk versierde hoofdverdieping en dakkapellen. Parement van witte natuursteen, horizontaal geleed door kordons en doorlopende lekdrempels. Gekoppelde kloosterkozijnen met afgeronde bovenhoeken en op hoofdverdieping tussenstijlen uitgewerkt als fijne pilasters die omgetrokken waterlijst met tandlijst dragen. Tussen de twee vensters bevindt zich een medaillon met leguaan, hogerop een beeld van een jongeman in Bourgondische kledij; bekroond met een baldakijn. Derde bouwlaag met fraaie hoekversieringen verbonden door een picturaal versierde band onder de daklijst die verhoogd werd met een balustrade. In het dak twee grote dakkapellen met gekoppelde kloosterkozijnen en schermgevel met driehoekig fronton en sierlijke topstukken. Op begane grond, houten vleugeldeur in een geprofileerde omlijsting met afgeronde bovenhoeken en mascaronsleutel.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine