Station Lichtervelde

Tekst van Station Lichtervelde met lampisterie en hekwerk (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51685)

Eerste stationsgebouw van 1847; in 1858 oprichting van nieuw station. Huidig complex van 1912-1914; echter gebombardeerd tijdens de Eerste Wereldoorlog, voornamelijk de noordvleugel, gevolgd door heropbouw. Stationschefwoning van drie traveeën en twee bouwlagen tussen twee lage vleugels, ten zuidoosten één travee met aanpalende muur en ten noordwesten dertien traveeën met burelen, loketten- en wachtzaal; pannen zadeldaken (nok parallel aan de straat). Ten noordwesten vrijstaand, sanitair blok van twee traveeën en één bouwlaag onder pannen wolfsdak (nok loodrecht op de straat). Houten kroonlijsten versierd met lamberkijnen. Grijze baksteenbouw verfraaid met rode baksteen op arduinen plint. Langgestrekte lijstgevels geritmeerd door spaarvelden. Onder de kroonlijst van de stationschefwoning tegeltableaus met paardenmarkt en bloemmotieven. Op zijgevels casementen voorzien van opschrift "Lichtervelde". Rondbogige muuropeningen op de begane grond, steekbogig op de bovenverdieping, in de zijgevels oculi.

Ten noordwesten voormalige koopwarenloods, heden magazijn van de N.M.B.S., van 1910. Rode baksteenbouw van acht traveeën, pannen daken. Voormalige schuilplaats voor de spoorwegarbeiders aan het perron.

• HAEGHEBAERT L. 1997: Het station van Lichtervelde, Jaarboek van de Heemkundige Kring Karel Van de Poele 13, 13-71.
  • VANDEWALLE G. s.d.: Lichtervelde, Wandeling vanaf het stationsplein naar het marktplein, Lichtervelde, 2.
  • WAEYAERT F., LERMYTE J.-M. 1997: De Droogenbroodroute (1847-1997), De spoorlijn 66 Brugge-Kortrijk, Aartrijke.

Auteurs:  De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol