Crédit National Industriel

Kantoorgebouw (Continental bank) van negen traveeën en drie bouwlagen, waarvoor bouwtoelatingen 1854 (nummer 12) en 1857 (nummer 10) naar ontwerp van architect Heliodore Leclef.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel arduinen sokkel en geblokte benedenverdieping, nummer 10 met licht uitspringend middenrisaliet. Gevelbeëindiging door middel van een gekorniste kroonlijst met tandlijst en sierlijke gekoppelde conles waartussen verdiepte panelen. Rechthoekige vensters in geriemde omlijsting; nummer 10 met op derde bouwlaag mooi bewerkte sleutels en consooltjes onder lekdrempels. Poortrisaliet: rechthoekige poort geflankeerd door smalle vensters, medaillon en guirlandes, en afdekt met waterlijst; op de tweede bouwlaag schijnvoegen en twee rechthoekige vensters onder waterlijst op consoles.

Gekasseide binnenkoer met waterput en aan de zuidzijde het achterhuisje zogenaamd "Den Doorenboom" (zie gevelsteen), reeds vermeld in 1392 en herbouwd in 1629 (gevelsteen). Lijstgevel van vier traveeën en één bouwlaag verhoogd met een getrapt (vijf treden + overhoeks topstuk) dakvenster onder een leien zadeldak; verankerde bak- en zandsteenbouw met speklagen, steigergaten en een holronde daklijst. Hardstenen bol- en kruiskozijnen; in dakvenster een rondboogvormig tweelicht met diamantkopsleutels. Links rondboogdeur in een geblokte hardstenen omlijsting. Middenin tegen de gevel: dubbele arduinen waterpomp met smeedijzeren zwengels en laat-renaissance bronzen spuwers.

Merkwaardig interieur met onder meer een spiltrap, interessante balklaag en dakgebinte; vlakke zoldering met mooie balksloffen op de benedenverdieping gedateerd 1561. Vroeg-barokschoorsteenmantel met geprofileerde en gebulkte wangen voorzien van Ionische kapitelen. Muren van de benedenverdieping volledig bezet met geornamenteerde en gehistorieerde tegels in Antwerps plateel.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1854, Modern Archief 20.105, dossier533.
  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1857, Modern Archief 20.108/3, dossier748.