Brandweerkazerne

Van 1511 tot 1795 had de Portugese natie hier haar zogenaamd "Huis van Portugal", in 1816 omgevormd tot brandweerkazerne; verbouwd en vergroot in de loop van de 19de en de 20ste eeuw. Dubbelhuis van vijf traveeƫn en drie bouwlagen met inspringende deurtravee bekroond door een driehoekig fronton. Bakstenen lijstgevel verlevendigd met natuursteen en eindigend op een verkropte kroonlijst op klossen. Gevel geritmeerd door brede witgeschilderde lisenen en door een puilijst, kordons, platte banden en doorlopende lekdrempels. Per travee twee gekoppelde rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen. Brede moderne poorten, boven hoofdingang natuurstenen stadswapen. Links marmeren gedenkplaat: "Hier was gedurende drie eeuwen / gevestigd het huis van Portugal / opgericht in 1511 bij ordonnantie / van koning Don Manuel I ter / bevordering van de Portugese / handelsbetrekkingen / MCMLIII" (+ vertaling in Portugees).

• DE BURBURE DE WESEMBEEK A., La casa de Portugal d'Anvers, Brussel, 1953.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine