Sphera Mundi

Huis zogenaamd "Sphera Mundi" (15de eeuw), modo "Hotel de Pret" (18de eeuw), modo "Hotel Wégimont" (tweede helft 19de eeuw); momenteel Postuniversitair centrum.

Breedhuis van negen traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak waarin vijf dakkapellen in arduinen omlijsting met vleugelstukken en driehoekig fronton. Zandstenen lijstgevel met een hardstenen barokke middenpartij (circa 1650), die qua stijl aanleunt bij het Hotel Delbeke (Keizerstraat nummer 9). Middentravee op begane grond gemarkeerd door geringde composietzuilen op basementen, waarop de zware gegolfde consoles van het balkon rusten; beluikt balkonvenster in schouderboogvormige omlijsting met schelpsleutel, geflankeerd door pilasters met composietkapitelen waarop aanzet van fronton en grillige waterlijst, het geheel omgeven door een blind paneel met doorlopende banden: boven de gekorniste geprofileerde daklijst verhoogde halsgevel met uitgewerkt drielichtskozijn, vleugelstukken en driehoekige frontonbekroning. Voorts, onder oud wigvormig ontlastingssysteem, verlaagde beluikte vensters, op benedenverdieping steunend op arduinen sokkel met keldermonden, op de bovenverdieping op afzonderlijke lekdrempels. Rondboogpoort met een saterkop in de makelaar in een geblokte omlijsting met imposten en sluitsteen, versierde boogzwikken, boven de deur een paneel - "Comptoir Commercial Anversois. Ancienne maison J. Wégimont Societé Anonyme" - afgesloten door een gebogen waterlijst. In eerste travee uiterst links rechthoekige deur, mogelijk verbouwing van venster.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine