De witte Lelie

Huis zogenaamd "de witte Lelie", vijf traveeƫn en twee bouwlagen onder twee diepgerichte zadeldaken (leien en Vlaamse pannen). Bepleisterde en beschilderde topgevels op natuurstenen plint te dateren begin 17de eeuw met latere aanpassingen; ankers met gekrulde spie. Topgevels aangezet en geleed door kordons, voorzien van Antwerpse drielichtskozijnen, rechthoekige vensters met kwartholbeloop en uitspringende dorpels. Linkerdeel: trapgevel van acht treden met overhoeks topstuk; rechterdeel: laatgotische geveltop met een golvende kwartrond in- en uitgebogen omtreklijn bezet met fioelen, bewaarde hijsbalk. Aangepaste vensters met kwarthol beloop en rechthoekige ramen met kleine roedeverdeling uit de 18de eeuw. In middentravee poort met waaier in een hardstenen Lodewijk XV-omlijsting uit het derde kwart van de 18de eeuw. Rondboog met imposten, gevat in een spiegelboogveld, versierd met rocailles als sluitsteen en op de zwikken, onder een gestrekte waterlijst; houten deur en ijzeren waaier.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine