Woning schilder Frans Snyders

Voormalige woning van schilder Frans Snyders (17de eeuw), in 1963 samen met nummer 6 bij het complex van het Rockoxhuis (nummer 10-12) gevoegd en momenteel ingericht als cultureel centrum. Bij de restauratie door architect Jules Bilmeyer (begin 20ste eeuw) werden de trapgevels vervangen door een lijstgevel van vier bouwlagen; huidige reconstruerende restauratie (1976-77) onder leiding van architecten Joseph Louis Stynen en R. De Bruyn. Gerestaureerde dubbele trapgevel van zes traveeƫn en twee verdiepingen onder leien zadeldaken. Verankerde bak- en zandsteenbouw op hoge sokkel. Herstelde stenen kruiskozijnen onder wigvormig ontlastingssysteem met doorlopende lekdrempels op de tweede verdieping. Manke trapgevels (dertien + acht treden en overhoekse topstukken) voorzien van drielichten, rechthoekige luiken en balkgaten. In vijfde travee rondboogdeur in een geblokte arduinen omlijsting met gekrulde sleutel onder een zware gekorniste waterlijst.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine