De Zonnewijzer

Zogenaamd "de Zonnewijzer", vormde in de 16de eeuw met nummer 13 één hotel dat bewoonde werd door Nicolaas Rockox de oude, kwam later in het bezit van de familie Moretus. Breedhuis van zeven traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak; huidige gevelordonnantie te dateren even na 1760, doch oudere kern (gekrulde ankers, vensters van kwartholbeloop en sporen van wigvormig ontlastingssysteem). Gerestaureerde - gedeeltelijk onder leiding van architect M. Appel - stenen lijstgevel verlevendigd met arduin (risaliet), eindigend op een holronde daklijst, boogvormig verhoogd boven het middenrisaliet; muurankers met gekrulde spie. Middenpartij in vermenging van late volplastische en classicerende barokstijl, gemarkeerd door zandstenen lisenen met lijstkapiteel. Rechthoekige vleugeldeur met sierlijk rondbogig bovenlicht gevat in een spiegelboogvormige arduinen omlijsting met sierlijke sluitsteen en versierde zwikken, geflankeerd door Ionische pilasters waarop een gebogen gekorniste waterlijst; hogerop schouderboogvormige vensters in een doorlopende arduinen omlijsting, onderaan eindigend op postamenten met schelpmotief en bovenaan bekroond door een radvenster met bloemtracé, schelpvormige sluitsteen en vleugelstukjes. Rechthoekige vensters met uitgeholde dagkanten, latere arduinen lateien en lekdrempels. Bovenverdieping met doorlopende lekdrempels, op gelijkvloerse verdieping getraliede vensters rechts van het middenrisaliet.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine