Zandbergmolen

Van de straat verwijderd staat de zogenaamde "Zandbergmolen", een voormalige stenen bergmolen - mogelijk met stelling - van 1815 ter vervanging van een staakmolen uit de tweede helft van de 18de eeuw, genoemd naar de herberg "den sant berghe" (zie Landboek 1736). Circa 1930 tot drie bouwlagen afgeknot en tot woonhuis omgevormd; berg afgegraven, romp met asfalt bekleed. Bewaard smal rechthoekig venster met schuifraam en grote roedeverdeling in de derde bouwlaag. Aanpalend verbouwd laag 19de-eeuws huis onder zadeldak, mogelijk voormalige molenaarswoning. Sporen van lager en smaller huisje, zie vlechtingen in de linker zijgevel.

• DEVLIEGHER L. 1984: Molens in West-Vlaanderen, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 9, Tielt- Weesp, 235.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C. & VANNESTE P. met medewerking van TANSENS A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol