Burgerhuis in Louis-Philippestijl

Tekst van Burgerhuis in Louis-Philippestijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5107)

Breedhuis van vier traveeën en drie bouwlagen ontworpen samen met de nu aangepaste woning nummer 15. Plastisch versierde bepleisterde en beschilderde lijstgevel in Louis-Philippestijl van 1855. Sterk belijnende puilijst van arduin. Lichtjes omgetrokken risaliet, op de bel-etage verrijkt met gesculpteerd balkon op zwierige voluutconsoles. Respectievelijk rond-, korf- en schouderboogvensters met verschillende sleutels. Klassieke beëindiging met gelede architraaf, versierd fries onderbroken door rijkelijk bewerkte consoles, gekorniste tandlijst en kroonlijst. Rondboogpoort in omlijsting met geprofileerd beloop en sleutel geflankeerd door hardstenen muurpilasters. Originele vleugeldeur met fraai schrijnwerk. Venster in eerste travee verbouwd tot deur.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1855, Modern Archief 20.106/2, dossier 419.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine