Winkelhuis

Tekst van Winkelhuis in neoclassicistische stijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5101)

Gecementeerde lijstgevel uit het vierde kwart van de 19de eeuw; drie traveeƫn en drie bouwlagen onder mansardedak (kunstleien) waarin twee oeil-de-boeufs met waterlijst en sleutel. Accent op verhoogde middentravee met rechthoekige vensters in platte bandenomlijsting met oren, respectievelijk voorzien van waterlijst en bewerkte sleutel en bekroond met dakvenster in plastische omlijsting met vleugelstukken en driehoekig fronton op gegroefde consoles. Horizontale geleding door middel van markante puilijst waarop breed balkon met sierlijke gietijzeren leuning, door de opengewerkte borstweringen der derde bouwlaag en de houten kroonlijst op klossen, onderbroken ter hoogte van het dakvenster. Aangepaste begane grond.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine