Grijspeerdmolen

De "Grijspeerdmolen" met een 1771 gedateerde standaard. In 1920 vanuit Westkapelle naar de Grijspeerdstraat overgebracht, alwaar de vorige molen in 1914 uitbrandde, de molensite in Grijspeerdstraat bestond reeds in 1550. In 1980-82 overgeplaatst naar de huidige locatie, waarbij de molen grondig vernieuwd wordt, onder meer met weglating van de kombuis, maar met behoud van standaard en bovenas.

Standaardmolen op vier ingebouwde bakstenen teerlingen met gemetselde achthoekige voet, gesitueerd op een berg. Verticale beschieting aan de voor- en zijkanten, houten leien op de windweeg en op de gebroken kap. Askop van 1882, vervaardigd door Van Aarschot te Herentals. Fokwieken aangebracht in 1950 en heraangebracht bij de renovatie. Maal- en steenzolder. Houten koepelvang en twee maalgangen. Op de zijkanten van de meelbak "JOANNES VAN HOLM", "FELIX D LILLE", "I VAN HOLM 1823", "... BLOET 1823". Een aantal opschriften werden uitgezaagd en heringewerkt bij renovatie: op middenlijst "Den 19 Xber 1770 is deze omgevallen ende den 10 mey 1771 tot oprechten in t werck geleyt. Deze molen is nieuwe gemackt door G Jongbloet en Joanne Rooms. Het eerste graen gemaelen voor den keyser Jsaac Van Holm", daaronder onder meer "IOSEPH VAN HOLM", "1823 J. JONGBLOET"; op vroegere steenbalk: "Den ijzeren assekop is ingesteken den 9 augustus 1882 door Polydoor en Theodoor Boussy molenmakers te Thourout", links eronder "1775".

• DEVLIEGHER L. 1984: Molens in West-Vlaanderen, Kunstpatrimonium in West-Vlaanderen, deel 9, Tielt-Weesp, 218-221.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C. & VANNESTE P. met medewerking van TANSENS A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol