Hotel Jean-Etienne Werbrouck

Tekst van Hotel Jean Etienne Werbrouck (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5097)

Gewezen herenhuis van Jean-Etienne Werbrouck (1750-1813), koopman en maire van Antwerpen van 1801 tot 1811. Laatclassicistisch breedhuis van zeven traveeën en drie bouwlagen onder een schilddak, te dateren circa 1775. Bepleisterde, beschilderde lijstgevel bekroond met een breed driehoekig fronton. Drie licht geaccentueerde risalieten met deurvensters onder gestrekte waterlijst op de hoofdverdieping; middenvenster in bewerkte omlijsting met oren, guirlandes en krullen. Voorts, eenvoudige rechthoekige vensters met verdiepte borstwering; ijzeren leuningen voor de deurvensters van de eerste verdieping en de vier linker traveeën van de tweede. Klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op platte gegroefde consoles, afgewisseld met de vlakke casementen van de fries. De begane grond is opgesplitst in twee winkelpuien.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine