Duitse militaire begraafplaats

Tekst van Duitse militaire begraafplaats Hooglede (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/50912)

Duitse militaire begraafplaats 1914-1918. In 1917 ontstaat het Ehrenfriedhof Hooglede Ost. Tussen 1932-1937 uitgebouwd tot Deutscher Soldatenfriedhof I door de Amtlicher Deutschen Grabendienst die de stoffelijke resten afkomstig van regionale Duitse begraafplaatsen naar Hooglede overbrengt. In 1938 bouw van een erehal, namelijk het Duitse paviljoen op de Wereldtentoonstelling van Parijs in 1928 (Gids voor Vlaanderen), volgens D. Verhelst echter worden enkel de stenen van dit paviljoen hergebruikt. In 1957-1958 krijgt de begraafplaats haar huidig uitzicht.

Aan de straatzijde, lage, breukstenen omheiningsmuur, met smalle bronzen poort die toegang verleent tot grafveld met platte grafstenen en basalten kruisgroepen waartussen heide, klimop en enkele eiken. Ten noorden van de begraafplaats neoromaans propylaeum van breuksteen met heden negen in plaats van de oorspronkelijke vijftien rondbogen. In de hal een mozaïek met tronende Christus met opschrift "1914/ 1918/ in/ memoriam". In l.ruimte, afgesloten door een smeedijzeren hek, een massieve stenen sokkel -voorzien van reliëfs- waarop een bronzen schrijn dat namenregisters bevat.

• Verhelst D., Het Duits militair kerkhof 1914-1918 in Hooglede, Kortrijk, 1996. Gids voor Vlaanderen, Antwerpen, 1985, p. 555.

Auteurs:  De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol