Traditioneel diephuis

Merkwaardig diephuis van drie traveeƫn en twee bouwlagen, gedeeltelijk onder zadeldak, gedeeltelijk onder mansardedak. Recent ontpleisterde verankerde trapgevel (negen treden + topstuk) in traditionele bak- en zandsteenstijl, mogelijk daterend uit de tweede helft van de 16de eeuw; 19de-eeuwse aanpassing van de benedenverdieping door een brede inrijpoort en van de tweede bouwlaag door verlaging van de vensters en het aanbrengen van rollagen, waarvoor bouwtoelating uit 1844. Van de oorspronkelijke, waarschijnlijk zandstenen begane grond met entresol rest enkel de korfboogdeur onder bolkozijn, alsmede de aanzet (dagkant) van een tweede deur; linker travee nu moderne garagepoort; sporen van drie kruiskozijnen nog zichtbaar op de tweede bouwlaag met speklagen ter hoogte van de onder-, tussen- en bovendorpels. Drieledige top, gemarkeerd door waterlijstjes, vrij oorspronkelijk bewaard: een drielicht met centraal luikgat met omlopend waterlijstje, hierboven een tweede luik en in de top een kleinere opening, bekroond door een overhoeks topstuk.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, l 844, Modern Archief 20.090, dossier 47.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine