Sint-Jan Berchmans College

Sint-Jan Berchmans College. Complex schoolgebouw met neogotisch poortgebouw, kapel en twee binnenkoeren gebouwd in 1890-91 naar ontwerp van Edmond Leclef voornamelijk op gronden van het onder de Fransen afgebroken karmelietenklooster en -kerk (1976, belangrijke muurfragmenten ontdekt).

Nummers 11-13. Bakstenen schoolgebouw (1890-91) van vier traveeën en vier bouwlagen onder pseudo-mansardedak op hardstenen sokkel; verticale markering van de traveeën door middel van oplopende vooruitspringende muurdammen; verder traveeën telkens geopend door drie gekoppelde spitsbogen met hekken, op tweede en derde bouwlaag telkens door twee gekoppelde rechthoekige vensters bekroond door blinde spitsbogen, waarin drielobtracé; traveeën in de dakverdieping oplopend met overkragende bekroning, overhoekse pinakels en gekoppelde spitsbogen.

Nummer 15. Neogotisch kapelgebouw (1890-91) met bakstenen lijstgevel van acht traveeën en twee bouwlagen onder hoog leien zadeldak (nok parallel aan de straat) op hardstenen sokkel; verticale gevelmarkering door brede steunberen; links korfboogingangspoort in hardstenen geprofileerde omlijsting, waarboven spitse boogvelden met blind bakstenen traceerwerk in drielob. Witstenen beeld van Sint-Jan Berchmans. Overige traveeën met kruisvensters en dito boogvelden. Tweede bouwlaag (kapel) voorzien van brede spitsboogramen, waarboven hangende boognissen. Oostgevel met hoog puntdak en grote rozet, waarin fraai traceerwerk. Neogotische kapel van zeven traveeën onder houten spits tongewelf op rechthoekig grondplan (1890-91). Interieur. Bewaarde oorspronkelijke muurschilderingen, onder andere Laatste Oordeel op de oostelijke muur. Merkwaardig neogotisch meubilair (doksaal, preekstoel, retabel en communiebank).

Ten westen binnenkoer met vijf traveeën brede galerij (kruisgewelven) en twee aansluitende neogotische vleugels van elk negen traveeën onder leien zadeldaken (nok loodrecht op de straat) met dakkapellen voorzien van bekronende dakruiters; fraaie muurankers. Ten oosten binnenkoer met zuilengalerij (kruisgewelven).

• CUYT G., Archeologische opgravingen in Sint-Jan, Sint-Jan, XII, 1976-77, nummer 1-2, P. 13-22.
  • PRIMS F., Op de gronden van Sint-Jan Berchmanscollege, Antwerpen, 1949.