Post

Tekst van Postgebouw in eclectische stijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5067)

"Posterijen" (zie opschrift). Kantoorgebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak. Lijstgevel van witte natuursteen verlevendigd met blauwe hardsteen in een eclectische stijl met elementen uit de Vlaamse renaissance, daterend van 1903 (gevelsteen). Voornamelijk horizontaal geritmeerde gevel (doorlopende lekdrempels en kordons), enigszins verticaal geleed door een centraal risaliet met drielicht met ijzeren deelzuiltjes op elke bouwlaag en door een belvedère-bekroning met dakvenster onder dubbel driehoekig fronton met jaarsteen en siervaas. Voorts rechthoekige vensters onder I-balken met rozetten opgevangen door consoles; bijkomende geprofileerde rondbogen voor de bovenverdieping met symbolen van de posterijen op de boogvelden; in de zwikken fraaie muurankers. Gekorniste houten kroonlijst op klossen, boven de fries voorzien van trigliefen. Twee houten dakvensters met driehoekige frontons aan weerszijden van het belvedère.

Interieur: stucwerk plafonds met casementen, verdeeld door schragende ijzeren I-balken, waaronder pijlers met eenvoudig kapiteel.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine