Het Gulde Hert

Fraai verankerd hoekhuisje van drie + drie traveeƫn en twee bouwlagen onder zadeldak en afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen). Getrapte voorgevel (zes treden + topstuk) in traditionele bak- en zandsteenbouw, vermoedelijk daterend van 1506 (balk in de zoldering, op de gevelsteen echter 1520); recent grondig gerestaureerd en aangepast; onherkenbare pui door verbouwing tot winkelpui. Met speklagen belijnde bovenbouw met uitgewerkte muurankers; verlaagde rechthoekige vensters met rollagen en kwartholle penanten; sporen van de kruiskozijnen met resterende wigvormige ontlastingssystemen. Tweeledige top: drielicht met rondboogvenster, geflankeerd door twee rechthoekige venstertjes met doorlopende dorpels, hierboven een klein luik met uitstekende lateien, overhoeks topstuk. In de langsgevel, boven de kroonlijst, waaronder steigergaten, getrapte dakkapel (drie treden + topstuk), rondboogvenster met sluitsteen en imposten, luik en overhoeks topstuk.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine