Handels-, kantoor- en woongebouw Henri Pirson

Tekst van Handels-, kantoor- en woongebouw Henri Pirson (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5035)

Hoekgebouw van drie + vier traveeën + afgeschuinde hoektravee en vijf bouwlagen onder plat dak. Kantoorgebouw met art-decolijstgevel, daterend van circa 1930 met recenter aangepaste winkelpui. Eenvoudige ordonnantie met brede, rechthoekige vensters voorzien van lekdrempels en hekken, waartussen de gegroefde muurdammen waardoor een verticaal accent. Borstweringen van de hoektraveeën verlevendigd met decoratieve bas-reliëfs, hoektraveeën geaccentueerd door de torenvormige bekroning boven de kroonlijst, die steunt op een attiek met dakvensters.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine