Herenwoning

Statige herenwoning met dubbelhuisopstand van zeven traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (leien). Eertijds bepleisterde en beschilderde, heden ontpleisterde, zandstenen lijstgevel, daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw. Bewaarde muurankers met gekrulde spieën; wigvormige ontlastingslintelen, kwartholle dagkanten en gevelordonnantie verraden een oudere, mogelijk 17de-eeuwse kern. Spijtige verbouwing van de begane grond tot winkelpui, echter met behoud van hardstenen poortomlijsting (eerste helft van de 19de eeuw) met geprofileerd beloop en waterlijstje; op de verdiepingen aansluitend een rechthoekig venster met een merkwaardige hardstenen omlijsting, versierd met klauwstukken, voluten en balusters en bekroond door een gebogen fronton met schelpmotief. Voorts verlaagde en aangepaste rechthoekige vensters met kwartholle dagkanten en geprofileerde lekdrempels. Houten geprofileerde kroonlijst op kwartholle lijst.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine