Rijhuis

Tekst van Winkelhuis in beaux-artsstijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5028)

Rijhuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder pseudo-mansardedak (leien). Witte natuurstenen gevel in neorococo, daterend uit het eerste kwart van de 20ste eeuw met aangepaste winkelpui. Op de geblokte tweede bouwlaag, drie rechthoekige deurvensters in licht getoogde riemlijstjes met sleutels; bewaarde ramen; doorlopend gesmeed ijzeren balkonhek. Derde en vierde bouwlaag gemarkeerd door een middenrisaliet met twee korfboogvensters gevat in een verdiepte boognis met rijk uitgewerkte sleutel en gebogen balkons, voorzien van fraaie smeedijzeren hekken. Voorts in de zijtraveeën rechthoekige vensters met afgeronde hoeken op doorlopende lekdrempels, waarboven getoogde vensters met gebogen lekdrempels, waterlijstjes en hekken. Houten, geprofileerde kroonlijst onderbroken door een gebogen fronton, waarboven een oeil-de-boeuf met waterlijstje en plastische vleugelstukken; twee flankerende rechthoekige dakvensters, onder een boogvormig waterlijstje.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine