Herenhuis

Tekst van Herenhuis in neoclassicistische stijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5026)

Statige herenwoning, eertijds de lokalen van de "Cercle Philotaxe" gebouwd op het in 1796 opgeheven karmelietenklooster. Laat-classicistische bepleisterde en beschilderde lijstgevel met Lodewijk XVI-inslag op hardstenen begane grond met zes traveeën en drie bouwlagen onder schilddak uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Verticaal geritmeerd door kolossale Ionische pilasters (tweede en derde bouwlaag); geblokte begane grond, recent aangepast, geopend door twee brede getraliede vleugeldeuren, waartussen vier rechthoekige, eveneens getraliede vensters. Rechthoekige bovenvensters gevat in geriemde omlijstingen met afzonderlijke lekdrempels en hekken. Borstweringen versierd met plastisch uitgewerkte guirlandes. Gevelbeëindiging door middel van houten geprofileerde kroonlijst op modillons en tandlijst.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine