Rijhuis

Tekst van Caisse Hypothécaire Anversoise (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5023)

Statig rijhuis van vijf traveeën en vier bouwlagen onder pseudo-mansardedak. Witte natuurstenen lijstgevel met neo-Lodewijk XVI-inslag, daterend uit het eerste kwart van de 20ste eeuw met recenter aangepaste winkelpui die evenwel de oorspronkelijke penanten behoudt. Twee zijdelingse poortrisalieten met op de begane grond een brede rechthoekige getraliede vleugeldeur, waarboven een balkon op twee brede zware consoles; hierboven drie deurvensters met gietijzeren hekken, op de tweede en derde bouwlaag verticaal verbonden per travee; muur- en vensterdammen opgehoogd met guirlandes, medaillons en slingers. Tussen deze zijrisalieten, travee-indeling door middel van kolossale pilasters met druk versierde kapitelen (tweede en derde bouwlaag); hoge rechthoekige vensters met originele verdeling en medaillon in het bovenlicht. Bovenste verdieping afgesloten door een geprofileerd, gekornist kordon; rechthoekige vensters in platte bandomlijstingen en lekdrempels; kroonlijst op klossen en tandlijst. Bekronende attiek met drie oeil-de-boeufs, voorzien van waterlijstjes, slingers en siervazen.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine