Winkelhuis

Tekst van Winkelhuis in beaux-artsstijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5021)

Rijhuis van vijf traveeƫn en vier bouwlagen onder plat dak. Witte natuurstenen lijstgevel in een strakke neoclassicistische stijl, daterend uit het eerste kwart van de 20ste eeuw met aangepaste winkelpui. Rechthoekige vensters van de tweede bouwlaag gevat tussen geprofileerde doorlopende lekdrempels en gestrekte waterlijsten, het middenvenster onder driehoekig fronton met siervaas; op de derde bouwlaag schouderboogvormige deurvensters voorzien van balustrades, waaronder een breed doorlopend kordon; op de muurdammen plastische decoratie; het geheel bekroond door een geprofileerde waterlijst; gelijksoortige vensters op de hoogste verdieping met guirlandes op de borstweringen. Hoofdgestel bestaat uit een gelede architraaf, een met decoratieve elementen versierde fries en zeer brede kroonlijst op modillons en bandlijst.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine