Hoekcomplex

Tekst van Complex met winkels en kantoren in beaux-artsstijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5005)

Monumentaal hoekcomplex met winkelruimten op de begane grond en meergezinswonngen op de verdiepingen. Lijstgevels van negen + zeven traveeƫn + afgeronde hoektravee en vier bouwlagen + entresol onder mansardedak in eclectische stijl met neoclassicistische reminiscenties, daterend uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Op de benedenverdieping hoge vensters met rondboogvormige roedeverdeling (entresol). Horizontale gevelmarkering door middel van de brede balustrades met postamenten, siervazen (tweede bouwlaag en boven de daklijst). Verdiepingen gevat tussen verticalizerende boogvormige travee tussen kolossale pilasters met medaillonversiering. Centrale travee geaccentueerd als ingangstravee door middel van driehoekige frontons. Mansarde geopend door vijf dakvensters, afwisselend onder driehoekige frontons en gestrekte waterlijsten. Boven de daklijst vier monumentale putti. Hoger dakvensters onder gebogen frontons. Aan de Kolveniersstraat een zelfde ordonnantie met twee bouwlagen.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine