Den Hert

Hoekhuis Lansstraat, zogenaamd "den Hert", daterend uit de 16de eeuw. Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen (mechanische) zadeldak waarin restant van vroegere scheidsmuur, herstelde trapgevel van elf treden en overhoeks topstuk. Gebouwd in traditionele stijl met gebruik van zandsteen voor speklagen, hoekstenen, negblokken en sokkel waarin rechthoekige keldermonden; muurankers met gekrulde spie. Aangepaste rechthoekige vensters (zie bouwaanvraag) met geprofileerde bovendorpels en afzonderlijke (latere) lekdrempels. Begane grond opgetrokken uit natuursteen; centrale rondboogpoort met diamantsluitsteen en imposten, onder groot bolkozijn. Verbouwde top geleed door banden en kordons; drielichtskozijn en rechthoekig venster waarboven balkgat. Gevelsteen met opschrift "Dit huis is van ouds genaemt den hert".

Zijgevel met twee getrapte en gecementeerde dakkapellen op schouderstukken (drie treden + overhoeks topstuk) en rechthoekige muuropeningen. Achtergevel in Jozef de Hasquestraat, trapgevel van drie traveeën en twee bouwlagen met moderne garagepoort waarboven bewaarde insteekvensters. Top doorbroken door drielicht en rechthoekig venster onder uitspringende natuurstenen bovendorpels. Op hoek Hoornstraat-Lansstraat: Sint-Rochusbeeld door de gebroeders Goemans, ingehuldigd in 1866, stond aanvankelijk op hoek van de Lange Noordstraat. Gepolychromeerd stenen Sint-Rochusbeeld met hond en staf op voetstuk versierd met medaillon waarin "1548".

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1836, Modern Archief 20.079, dossier 370.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine