Ruys-Natie, stapelruimten

Zogenoemde Ruys-Natie, gelegen aan het Hessenstraatje nummer 1. Complex van stapelruimten en dienstgebouwen aan weerszijden van privé-binnenstraat. De interessante delen liggen aan de rechterzijde van deze doorgang, en palen aan het Hessenstraatje, met vijf bouwlagen en ten westen aansluitend gelijkaardig deel van drie en vier bouwlagen. Bakstenen lijstgevels uit het vierde kwart van de 19de eeuw; verticale gevelopbouw door de travee-risalieten, in de hoogste verdieping in boogvormige nissen. Aan Hessenstraatje bekronend driehoekig fronton met oculus. Rechthoekige- en rondboogvensters, gemarkeerd door doorlopende speklagen. Bewaarde overkapte hijsbalk. Fraaie gietijzeren muurankers (rozetten). Interessant interieur. Op begane grond rusten bakstenen troggewelven tussen ijzeren I-balken op en tussen de flenzen van twee I-balken (tussenruimte tussen beide opgevuld met beton), op gietijzeren kolommen met vlakke rechthoekige kopplaat ondersteund door aangegoten ribben. Elke liseen van de buitengevel stemt in de gelijkvloerse verdieping overeen met een halfellipsvormige gebogen metaalstructuur (dubbele gewalste I-balk), welke met de kopplaat van de eerste gietijzeren kolom van elke rij verbonden is, en als het ware de verankering vormt.

Op de eerste verdieping werd een gelijkaardige constructie deels door vlakke betonnen vloeren op ruwe betonbalken en -kolommen vervangen.

In de derde bouwlaag van het westelijk deel rusten bakstenen troggewelven tussen ijzeren I-balken op en tussen de flenzen van een aangebrachte I-balk. Laatstgenoemde is ondersteund door gietijzeren

kolommen met vierkante vlakke kop plaat, welke in de gewelflaag verankerd is.

Het deel aan straatzijde bezit in eerste tot derde bouwlaag gelijkaardige constructies. In vierde en vijfde bouwlaag rusten de troggewelven respectievelijk op en tussen de flenzen van een dubbele I-ligger en een I-balk, op gietijzeren kolom met vlakke kopplaat; Laatstgenoemde is door moerbouten met de gietzeren kolom der lager- en hogergelegen verdieping verbonden.

In vierde bouwlaag interessante metalen trap, welke deels via een met moerbouten bevestigde oplegging op de schacht van een gietijzeren kolom rust.

Beide delen afgedekt door middel van een zuiver Polonceau-spant, met ijzeren spantbenen.

• FIERENS J., Antwerpse Stapelhuizen: een balans van 1850 tot 1910 (Eindwerk NHIBS, Antwerpen, 1977), p. 76.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine