Magazijn Julia

Zogenaamd Magazijn Julia, opgericht in 1889. Bakstenen gebouw van vier traveeën en drie verdiepingen geritmeerd door speklagen, lisenen en bezaaid met diamantkoppen. Rechter deel van de gevel bekroond met een groot driehoekig fronton. Getoogde deur- en vensteropeningen. Achter poort en overbouwde toegang, open doorgang, met aan weerszijden stapelruimten.

Rechts onderkelderde magazijnen van drie bouwlagen, tien traveeën onder zadeldak (pannen). Venstertravee in verdiepte steekboognissen op gecementeerde plint; getoogde opening (klein in tweede en derde bouwlaag) op hardstenen dorpels en laaddeuren onder uitstekende ijzeren hijsbalk in voorlaatste travee; verankerde gevel. Kelders met bakstenen tongewelven. Op gelijkvloerse verdieping moer- en kinderbalken-constructie, met moerbalk ondersteund door twee gietijzeren kolommen met houten slof; houten kolommen in de andere bouwlagen.

Links recentere magazijnen (eerste kwart van de 20ste eeuw), van vier bouwlagen, met paardenstallen op de begane grond. Rechthoekige openingen onder I-balk met rozetten als latei.

• FIERENS J., Antwerpse Stapelhuizen: een balans van 1850 tot 1910 Eindwerk NHIBS, Antwerpen, 1977, p. 75.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine