Kantoorgebouw

Tekst van Banque de l'Union Anversoise (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4966)

Monumentaal kantoorgebouw van acht traveeën + hoektravee en drie bouwlagen onder plat dak. Eclectische lijstgevel met aan de Lodewijk XIV-, XV- en XVI-stijlen geïnspireerde ornamentatie, daterend van 1908-10, opgetrokken onder leiding van architect Emile Vereecken. Markante linker hoekpartij, opgebouwd als halfrond paviljoen, onder een peervormige koepel met fraaie lantaarn op ronde trommel, geopend door ronde oculi en gevat tussen een balustrade en een gekorniste kroonlijst. Verder symmetrische opbouw, gemarkeerd door de zijrisalieten met op de tweede bouwlaag balkons, rustend op zware consoles; boven de daklijst monumentaal uitgewerkte beelden, spelende kinderen voorstellend. Met schijnvoegen belijnde begane grond, afgesloten door een brede puilijst, de bovenverdieping geritmeerd door kolossale Ionische halfzuilen met brede imposten, waarop het hoofdgestel; met guirlandes opgehoogde fries en stenen, sober geprofileerde kroonlijst. De muurdammen en vensters van de risalieten, alsmede de vensterdammen van de derde bouwlaag opgehoogd met Lodewijk XVI-geïnspireerde basreliëfs.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine