Herenhuis

Tekst van Herenhuis in neoclassicistische stijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4965)

Statig herenhuis van vijf traveeƫn en drie bouwlagen onder plat dak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel in een neoclassicstische stijl, te dateren in het vierde kwart van de 19de eeuw. Horizontale markering van de gevel door middel van verschillende doorlopende kordons en druiplijsten en door het breed balkon op de tweede bouwlaag. Drie middentravee vormen een middenrisaliet, gemarkeerd door het breed balkon op zware consoles en de drie deurvensters onder gebogen fronton, op doorlopende druiplijst. Op de begane grond, met imitatievoegen, vier licht getoogde vensters in geriemde omlijsting met neuten en brede boogvormige vleugeldeur met getralied bovenlicht. Op de bel-etage hoge rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen met oren, voorzien van rolluikkasten. Op de hoogste verdieping zelfde vensters, in zijtravee echter voorzien van een balustrade. Brede, geprofileerde kroonlijst op klossen en tandlijst, eronder een geleed kordon.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine