Stapelhuis Rubens-Noord

Stapelhuis Rubens-Noord, circa 1858 te dateren; door Stad Antwerpen aangekocht in 1913.

Monumentale bak- en natuurstenen gevel, geïnspireerd door de middeleeuwse vestingarchitectuur. Boven de met schijnvoegen belijnde hardstenen begane grond een centrale trapgevel (acht treden) met rechthoekige laaddeuren met afgeronde bovenhoeken; twee flankerende geblokte zijrisalieten, uitgebouwd als torens met kantelen.

Interieur op gelijkaardige wijze opgebouwd als Stapelhuis Rubens-Zuid (Oude Leeuwenrui nummer 13). Driebeukige stapelruimte, lichtjes verbredend in de richting van de Spanjaardsteeg. Gewelfde kelders in baksteenmetselwerk. Tussen de verdiepingen rusten houten kinderbalkjes op een uit twee I-balken samengestelde ligger, en laatstgenoemde via hardstenen blok in zijmuren, en via metalen pakkingmuts op afgeschuinde houten kolommen; deze houten kolommen lopen door de vloerlaag, en rusten via twee I-ijzers op de ijzeren moerligger der lagergelegen verdieping. Eenvoudige houten dakstoel en smalle houten wenteltrap doorheen alle bouwlagen.

Aan voorgevel interessante hydraulische galgkraan (500 kilogram), geëlektrificeerd midden 1975; hydraulische zuiger nog aanwezig.

• HIMLER A. 1976: Inventarisering industrieel-archeologische relicten... Gedeelte haven-archeologie , onuitgegeven werkdocument, Antwerpen, 2.
  • FIERENS J. 1977: Antwerpse Stapelhuizen: een balans van 1850 tot 1910 , onuitgegeven eindwerk, Nationaal Hoger Instituut voor Bouwkunst en Stedenbouw Antwerpen, 63-64.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine