Twee rijhuizen

Tekst van Geheel van gekoppelde burgerhuizen en pakhuis (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4951)

Twee rijhuizen met in totaal zeven traveeën en drie bouwlagen uit de eerste helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde empiregevel op natuurstenen plint; begane grond afgelijnd door de gekorniste puilijst en verlevendigd met (imitatie-) bossages; vierde travee benadrukt door de uitspringende penanten. Op de hoofdverdieping, rondboogvensters met geprofileerde archivolten op doorgetrokken imposten. Hogerop rechthoekige vensters op lekdrempels met eenvoudige paneeltjes. Nummer 5 met verhoogde dakverdieping.

In achterbouw (achter overbouwde toegang (poort) en gekasseide binnenkoer) bevindt zich een in L-vorm gebouwd pakhuis (eerste kwart van de 20ste eeuw?): kelder, drie bouwlagen en zolderverdieping, met gevels van drie en één travee, onder zadeldak. Getoogde openingen op hardstenen dorpels in bakstenen gevel; gelijkvloerse bouwlagen gecementeerd met schijnvoegen; sierankers. Derde travee met laaddeuren onder hijsbalk.

In interieur (begane grond) rusten bakstenen troggewelven tussen ijzeren I-balken op dubbele I-ligger, welke doorheen een betonnen kolom steken; laatstgenoemde loopt doorheen de gewelflaag, en de verdiepingen (niet toegankelijk) lijken een betonstructuur te bezitten.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Geheel van gekoppelde burgerhuizen en pakhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4951 (geraadpleegd op ).