Herenwoning

Tekst van Herenhuis en kantoorgebouw van Berdolt & Cie (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4943)

Imposante herenwoning van vier traveeƫn en drie bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel in laat-classicistische stijl uit derde kwart 19de eeuw. Voornamelijk horizontale gevelmarkeringen door de brede puilijst, de doorlopende balustrade op de tweede bouwlaag, de doorlopende dorpels, kordons en kroonlijst op klossen en tandlijst. De begane grond op hardstenen plint met hoge rechthoekige keldermonden; schijnvoegen; drie rechthoekige vensters en een brede vleugeldeur geplaatst in geriemde omlijstingen op neuten. Op de bovenverdieping eveneens geriemde omlijstingen, bovendien versierd met oren en bewerkte sleutels. Twee centrale deurvensters van de tweede bouwlaag onder gebogen frontons op consoles; een breed balkon met balustrade, eveneens rustend op consoles.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine