Hessenhuis

Op aanvraag van een groep kooplieden opgericht door de stadsmagistraat in 1563-1564 als "Coophuys", waar wagens konden gelost en geladen worden; kreeg vrij spoedig (circa 1570) de naam "Hessenhuis" naar de zogenaamde Hessenwagens en omwille van het drukke handelsverkeer met Zuid-Duitsland. Het gebouw deed later onder meer dienst als protestantse bidplaats, kazerne, brandweerpost, stadsmagazijn (magazijnen van de stadsmusea) en stadswerkplaats en tentoonstellingszaal.

Groot rechthoekig gebouw van tien bij negentien traveeƫn en twee bouwlagen onder omlopende gebogen zadeldaken (Vlaamse pannen) opgetrokken in traditionele stijl. Verankerde bakstenen lijstgevels op een hoge zandstenen sokkel verlevendigd met talrijke speklagen; steigergaten onder holronde natuurstenen daklijst onder een kroonlijst op houten klossen. Latere rechthoekige vensters in vlakke arduinen omlijstingen, rondboogvensters op de benedenverdieping van de voorgevel. Aan alle gevels rondboogpoorten in geblokte hardstenen omlijstingen met imposten en diamantkopsleutels in Cornelis Florisstijl (zie poortomlijstingen van het Stadhuis en van de voormalige Engelse pakhuizen Venusstraat 13-15). Hoektravee van oostgevel met kleine rondboogdeurtjes in zandstenen omlijsting (gedicht in eerste travee); soortgelijke deurtjes verdwenen aan de noordgevel (zie onderbreking in sokkel en sporen van omlijsting in rechter travee).

Interieur: centraal gedeelte: driebeukige halle onder afzonderlijke zadeldaken (nok loodrecht op hoofdgevel) met bewaarde oorspronkelijke steun- en moerbalken, op de eerste en tweede bouwlaag in de tweede helft van de 19de eeuw verstevigd met geklonken I-balken.

• HAECK A. 1960: De Kerbinders van het Hessenhuis en de Hessenatie. Bijdrage tot de geschiedenis van een Antwerpse natie, Antwerpen.
  • HAECK A. 1977: Terugblik op het verleden. Antwerpen bouwt zijn Hessenhuis, Cornelis Floris 2, 4-16.
  • S.N. 1971: Antwerpen die scone 4.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine