Godshuis Cornelis Lantschot

Voormalig Godshuis Cornelis Lantschot. Godshuis opgericht in 1656-1659 door Cornelis Lantschot; de kapel werd omwille van de toen heersende pestepidemie toegewijd aan de Heilige Rosalia. Godshuis bestaande uit een kapel (zuidzijde) en huisjes van één verdieping gesitueerd rond een rechthoekige binnentuin.

Aan de straatzijde (zuidvleugel): bak- en zandstenen lijstgevel op een hoge zandstenen sokkel, leien zadeldak en hoger opgaand middenrisaliet met een driehoekig fronton; regionale barokstijl met speklagen, zandstenen vensteromlijstingen, banden in reliëf en een monumentale hardstenen ingangsomlijsting. Oorspronkelijke poort met een gesculpteerde slaglijst omgeven door een geprofileerde rondboog met gekrulde sleutel en imposten, geflankeerd door zuilen met composietkapitelen waarop krulvoluten, boven de poort een met rolwerk omlijst paneel met het opschrift "Godshuys gefondeert / by / Cornelis Lantschot / anno 1656"; het geheel wordt bekroond door een zware gekorniste waterlijst. Links en rechts segmentboogvormige vensters omgeven door baroklijstwerk.

In de binnengang rechts een spiegelboogvormige toegangsdeur van de kapel in een zware arduinen barokomlijsting (17de eeuw) met een rechte sleutel op neuten, onder een gekorniste waterlijst. De kapel zelf is een kleine, tamelijk hoge rechthoekige ruimte met overblijfselen van een barokaltaarwand (?).

Rechthoekig grasperk omgeven door vleugels van zeven en acht traveeën en één bouwlaag onder leien zadeldaken waarin puntgevelige dakkapellen. Traditionele lijstgevels op een plint met rechthoekige keldermonden; speklagen, holronde daklijsten en ankers met gekrulde spie. Aangepaste rechthoekige vensters met kleine roedeverdeling en dito deuren, laatstgenoemde soms bekroond met een rechthoekig bovenlicht onder een geprofileerde bovendorpel.

Aan de zuidzijde (achtergevel van voorgebouw) vleugel van zes traveeën en twee bouwlagen met links de segmentboogvensters van de kapel waaronder een lage aanbouw onder een lessenaarsdakje. In de derde travee: vleugeldeur met waaiervormig bovenlicht in een zandstenen omlijsting met hardstenen diamantkopimposten.

• S.N. 1970: Antwerpen die scone, 3.
  • VAN AVERMAETE F. 1960: Bij de restauratie van de Lantschotkapel, Antwerpen, 175.