Magazijnen van de Molenbergnatie

Magazijnen van de Molenbergnatie, met oud gedeelte links van gekasseide binnenkoer, gedateerd door jaarsteen: "Gebouw opgericht door de / leden der Molenberg Natie / J. Van Hooghten, Van Roy & Cie / 1 September 1873 / Bouwmeester / Jos. Bellens".

Bakstenen constructie van drie bouwlagen, negen traveeƫn, onder zadeldak (Vlaamse pannen). Getoogde openingen op hardstenen dorpels en doorlopende hardstenen druiplijst in tweede bouwlaag; poorten en laaddeuren onder overkapte hijsbalk in tweede, vijfde en achtste travee. Begane grond in het eerste kwart van de 20ste eeuw verbouwd tot rechthoekige poorten onder I-balk met rozetten als latei. Interieur met houten moer- en kinderbalken-constructie op hardstenen consoles, en ondersteund door twee houten standvinken met slof en schoren, in tweede bouwlaag; een houten kolom ter ondersteuning op zolderverdieping. Handkraan (windas) op zolder.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine