Herenhuis

Tekst van Gekoppelde winkelhuizen in second-empirestijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4917)

Bij Kaasbrug nummer 1. Burgerhuis van vier + één + één travee en drie en een halve bouwlaag van 1864. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met Lodewijk XVI-decoratie. Afgeronde hoektravee bekroond met een gebogen fronton. Rechthoekige en steekboogvormige (tweede verdieping) vensters per travee gevat in verdiepte muurvlakken; sierlijke vensteromlijstingen met fraaie sleutels, onder meer mascaronsleutels op de tweede bouwlaag. Halve verdieping boven aflijnend geleed kordon onder de kroonlijst op modillons. Rondboogdeur met versierde sluitsteen in de afgeronde hoektravee. Nummer 57 met houten pui op begane grond en een fraaie ijzeren balkonleuning op de bovenverdieping.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1864, Modern Archief 20.115/1 dossier 121.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine