Herenhuis

Enkelhuis van zes traveeƫn en drie bouwlagen afgedekt met mansardedak (leien), voornamelijk uit de tweede helft van de 16de eeuw doch aangepast en verhoogd circa 1800. Traditioneel parement van bak- en zandsteen op arduinen sokkel met geprofileerde afzaat. Diverse ankers (rechte, met krulspie). Verlaagde rechthoekige vensters in omlijsting van witte steen met kwarthol profiel onder oorspronkelijk wigvormig ontlastingssysteem. Rechthoekige laat-classicistische poort omlijst met entablement van arduin, waarvan de gestrekte waterlijst op zwierige voluutconsoles rust; houten vleugeldeur met getraceerde waaier.

Rechthoekige binnenplaats omgeven door lijstgevels met bepleisterd en beschilderd parement; zadeldaken waarin een dakkapel ten westen met tuitgeveltje en ovaal venster. Rechthoekige vensters en rondboogpoortje (ten zuiden) in hardstenen omlijsting met segmentbogig fronton op voluten en bolvormig topstuk, de zwikken uitgewerkt met medaillons.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine