Twee huizen

Tekst van Samenstel van renaissance en laatclassicistisch burgerhuis (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4900)

Samenstel van twee huizen. Het linker van drie traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (mechanische pannen, nokrichting loodrecht op de straat). Gedecapeerde lijstgevel met parement van baksteen en blauwe hardsteen. Renaissance-getint te dateren in de tweede helft van de 16de eeuw. Begane grond geordonneerd met versierde pilasters (diamantkop, drop) en bekronend hoofdgestel op kraagstenen. Kruiskozijnen op eerste en tweede bouwlaag. Toegevoegde derde verdieping met vierkante vensters in omlopende platte bandenomlijsting (tweede helft 18de eeuw). Een gekroond Onze-Lieve-Vrouwebeeldje met kind op de rechterarm versiert de tweede bouwlaag; kleine lichtarm.

Laat-classicistisch rechter pand, zogenaamd Anna Bijnsgesticht van vier traveeën en drie bouwlagen onder lessenaarsdak (mechanische pannen, nokrichting parallel met de straat), waarvoor bouwaanvraag van 1804. Lijstgevel met naar boven toe verkleinende rechthoekige vensters op bijkomende lekdrempels van arduin. Rechthoekige hardstenen deuromlijsting op neuten, verrijkt met imposten en gestrekte waterlijst op lange gegroefde consoles.

Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 838#87.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine