Herenhuis in Louis-Philippestijl

Tekst van Hotel Koelman-Lauwers en de Cleyne halve Maene (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4878)

Hotel Koelman-Lauwers

Herenhuis in Louis-Philippestijl, volgens de bouwaanvraag uit 1856 opgetrokken in opdracht van de heer Koelman-Lauwers. Het ontwerp is niet gesigneerd, maar wordt op stilistische gronden toegeschreven aan de architect Bartholomeus De Proost.

Rijwoning van vijf traveeƫn en drie bouwlagen onder een schilddak (pannen). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel van het dubbelhuistype op een sokkel van hardsteen. Het uit de as geplaatste risaliet dat ook voorkomt in het hotel Meeus-Trachez of "De Cleynen Sint-Arnold" op de Meir, is kenmerkend voor De Proost, auteur van de eenheidsbebouwing aan de pare zijde van de Sint-Paulusstraat.

Horizontale werking door middel van lijsten tussen de verdiepingen, de geajoureerde borstweringen op de tweede bouwlaag en boven de kroonlijst. De eenvoudige benedenverdieping is verlevendigd met schijnvoegen en dito bossage. Tweede bouwlaag gemarkeerd door ruime erker op voluutconsoles, de hoeken voorzien van sierlijke gecanneleerde zuiltjes die een druiplijst met smal balkon torsen. Band-cirkelvormige spiegels alterneren de borstweringen. De segmentbogige vensters met riemomlijsting zitten gevat in een prachtige stucdecoratie met vrouwenhoofd, vruchtenslingers, krullen; op de derde verdieping wordt de boogwerking nog versterkt door halfcirkelvormig lijstwerk, uitlopend op een wortelmotief en overvloeiend in de onderling verbonden rozetten van het fries. De klassieke kroonlijst op modillons en muizentand is bekroond met hoge opengewerkte balustrade waarbij het band-cirkelmotief gebruikt is als perforatie. Fraaie houten vleugeldeur versierd met snijwerk (vruchtenslingers, lijstwerk) in rechthoekige omlijsting met afgeronde bovenhoeken en gegroefde dagkanten (zie ook de vensters der benedenverdieping) geflankeerd door pilasters met leeuwenkop en cordons.

"de Cleyne halve Maene"

Achter het hotel Koelman-Lauwers zijde Happaertstraat strekken zich de overblijfselen uit van een groot herenhuis uit de 17de eeuw, ; van circa 1750 tot 1920 was hier een suikerraffinaderij ondergebracht. Men bemerkt nu nog twee vleugels opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl, afgedekt met zadeldaken (Vlaamse pannen) waarin gerestaureerde getrapte dakkapellen met topstukken. Kruiskozijnen.

Westvleugel toegankelijk via Happaertstraat 28, met rondboogpoort in prachtige hardstenen omlijsting: geprofileerde rondboog met sleutel en imposten in rechthoekige omlijsting zwikken versierd met bloemmotief.

• S.N. 1977: Antwerpen die scone, nummer 1, Antwerpen.
  • NAEYE R. 1976: Bartholomeus De Proost. Architect (1815-1869), Antwerpen 22.4, 217-224.