Hoekhuis

Tekst van Neoclassicistisch winkelhuis met gaper (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4874)

Winkelhuis in neoclassicistische stijl op de hoek van Boterhamstraat en Falconrui, daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Afgerond hoekhuis van twee + één + drie traveeën en vijf bouwlagen onder plat dak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel verlevendigd met imitatievoegen (eerste en tweede bouwlaag) en verticaal gemarkeerd door pilasters; brede puilijst en doorlopende lekdrempels. Kroonlijst met tandlijst op klossen en consoles met leeuwenkoppen, hogerop de latere vijfde bouwlaag. Afgeronde hoektravee versierd met blinde panelen, boven de deur nis waarin het beeld van een mannenkop zogenaamd "de Gaper" op een mooi uitgewerkte halfronde sokkel.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine