Kantoorgebouw De Schelde

Kantoorgebouw in eclectistische stijl uit eerste kwart van de 20ste eeuw naar ontwerp van architect Ernest Dieltiëns. Natuurstenen lijstgevel van zes traveeën en drie bouwlagen op hoge arduinen plint met rechthoekige keldermonden. Horizontaal gemarkeerd door imitatiebanden van begane grond, brede gekorniste puilijst en gelede architraaf onder kroonlijst op langgerekte gekoppelde consoles met guttae. Middentravee opgevat als risaliet, drielichtsvensters met deelzuilen met composietkapiteeltjes die op de hoofdverdieping een gebogen fronton dragen waarin cartouche omgeven door guirlandes. Gevelversiering door middel van festoenen, cartouches en maskerkoppen. Lagere ingangstravee met drielichtskozijnen en verbouwde benedenverdieping.

• L'Emulation, 1913, pl. XXIV-XXV.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine