Voorheen Bureel van Weldadigheid, nu politiebureel

Voorheen Bureel van Weldadigheid (zie opschrift) opgericht in 1796; momenteel politiebureel. Het oorspronkelijke gebouw werd in 1887-88 vervangen door het huidige bouwwerk in neobarokstijl naar ontwerp van bouwmeester Victor Durlet. Breedhuis van negen traveeën en twee bouwlagen onder leien mansardedak waarin drie dakkapellen in een arduinen omlijsting van geringde zeilen of pilasters met wortelmotief afgesloten door een driehoekig of gebroken fronton, tussen vleugelstukken.

Lijstgevel van zandsteen verlevendigd met hardsteen. Horizontaal gemarkeerd door brede puilijst, kordon vormen;de lekdrempels en platte banden. Verticaal geritmeerd door geblokte arduinen pilasters die traveeën per drie groeperen met toegang in middentravee en links en rechts licht uitspringende risalieten. Borstwering versierd met blinde panelen. Geprofileerde daklijst waarboven gekorniste kroonlijst op modillons.

Rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met oren, onder gebogen waterlijst met diamantkop. Op eerste bouwlaag in derde en zevende travee vroegere deuren (?) verbouwd tot vensters waarboven groot versierd paneel afgesloten door driehoekig fronton waarop bolornament. Middentravee gevat tussen geblokte pilasters met lijstkapiteel op begane grond en tussen geringde zuilen met Ionisch kapiteel op tweede bouwlaag. Bewerkte rondboogpoort in zware geblokte omlijsting met impost;en en diamantsluitsteen, borstwering met opschrift "Bureel van Weldadigheid", verder venster waarboven wapen van Antwerpen tussen rijk versierde consoles onder gekorniste kroonlijst.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine