Traditioneel burgerhuis

Tekst van Burgerhuis met traditionele kern en rococopoort (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4848)

In de Blauwbroekstraat zijn delen van dit complex bewaard. Complex gebouw met geknikte gevellijn van totaal negen traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldaken (traveeën één en twee: nok loodrecht op de straat). Verankerde gecementeerde trap- (17de eeuw?) en lijstgevel; links: trapgevel (zes treden + overhoeks topstuk) van twee traveeën met in de top een rechthoekig venster met uitspringende latei op consooltjes geflankeerd door kleinere rechthoekige vensters; l-vormige en gekrulde muurankers; klein venster met geprofileerde bovendorpel onder het vermeld topstuk. In de derde travee een hardstenen schouderboogvormige poortomlijsting (18de eeuw) met rocaillesleutel en dito makelaar onder een gebogen waterlijst met gestrekte uiteinden; aansluitend arduinen paneel en rechthoekig venster in een geriemde omlijsting met rocaille-ornamenten. Verder rechthoekige vensters in vlakke omlijstingen, op de benedenverdieping getralied.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine