Neoclassicistisch burgerhuis

Tekst van Burgerhuis in neoclassicistische stijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4844)

Statig burgerhuis in neoclassicistische stijl uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel van vier traveeƫn en drie bouwlagen onder mansardedak (kunstleien) waarin vier dakkapellen in bewerkte omlijsting met vleugelstukken en gebogen waterlijst. Zeer hoge arduinen sokkel met twee getraliede keldermonden, verlevendigd met schijnvoegen. Licht getoogde benedenvensters geflankeerd door ditodeuren in omlijsting met geprofileerd beloop; gekorniste puilijst. Rechthoekige bovenvensters in geriemde omlijsting met oren, rustend op doorlopende lekdrempels waaronder borstweringen met paneel. Gevelbekroning met entablement. Originele houten vleugeldeuren.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine